Gelamineerde massieve houten platen
Dit type platen wordt gebruikt voor draagmuren, daken en draagvloeren. De houten platen bestaan uit planken van massief hout die gekruist in lagen op elkaar worden gelegd. Het aantal lagen hangt af van het gebruik en de dikte die gewenst zijn (3, 5 of 7 lagen).
Ze worden met computergestuurde machines versneden en bestaan in zeer grote afmetingen: tot 16,50 m lang bij een hoogte van 2,95 m. Afhankelijk van het formaat van de panelen en van de technische vereisten, varieert de dikte van de planken tussen 13 en 40 mm. Alle openingen voor deuren en vensters worden in de werkplaats aangebracht door ze digitaal uit het paneel uit te zagen.
Door de gekruiste plaatsing van longitudinale en transversale planken blijven dimensionale vervormingen beperkt, en nemen de mechanische weerstand en stijfheid aanzienlijk toe. In vergelijking met niet-samengesteld massief hout, hebben gelamineerde platen betere mechanische eigenschappen. Ze zijn namelijk bestand tegen belastingen in alle richtingen, en niet in één enkele richting (zoals palen, balken, enz.). We kunnen als het ware over het “zeileffect” van de plaat spreken. De interessante gewicht-prestatieverhouding vergemakkelijkt het transport en de snelle assemblage van de elementen met behulp van een werfkraan. Ook de precieze insnijdingen in de platen en het gemak waarmee ze in mekaar worden gezet, vergemakkelijken de assemblage.
Zo kan een ruwbouw van één of meerdere verdiepingen zeer snel waterdicht zijn, waardoor de andere aannemers onmiddellijk aan het werk kunnen. De bouwtermijnen zijn korter en de kwaliteit hoger. Karakteristiek voor een gelamineerde massieve houten plaat is haar vermogen om gelijktijdig grote krachten in verschillende richtingen op te vangen. Doordat de plaat massief is, heeft ze een hoge brandwerendheid.
Gezien haar hoge thermische weerstand, een accumulatievermogen dat vergelijkbaar is met massief hout en haar vermogen om waterdamp af te geven, is het aangewezen om aan de buitenkant een bijkomende isolatielaag te voorzien. De isolatielaag kan bestaan uit diverse materialen zoals houtvezels, minerale wol, schapenwol, kurk enz.
Binnen kan de bekleding rechtstreeks op de dragende platen worden aangebracht, die tevens alle belasting opvangen. Voor de gevelbekleding kunnen alle momenteel gangbare technieken worden toegepast: horizontale of verticale betimmeringen, bekledingen in afgeleide houtproducten, platen in hout, metaal of composiet, buitenbepleistering op een isolatielaag, keramische of glazen bekleding enz.
Dit bouwsysteem onderscheidt zich door de grote eenvoud van de structuuronderdelen, terwijl het veel vrijheid en een grote creatieve flexibiliteit biedt.
De panelen hebben grote afmetingen en dit is interessant, omdat zo het aantal bouwelementen wordt beperkt, de assemblage eenvoudiger is en sneller verloopt. Maar de elementen moeten wel worden geïmporteerd en wegens hun grote afmetingen dienen hijstoestellen gebruikt te worden.
De luchtdichtheid, die in alle gebouwen vereist is, wordt gewaarborgd door het gebruik van samengestelde platen met 3 tot 7 lagen (soms meer) met een tand- en groefverbinding.
Hoewel het aantal verbindingen aanzienlijk lager is, door de grote afmetingen van de platen, worden de aansluitingen, de voegen en de afdichtingen zeer zorgvuldig uitgevoerd.
Bron: WTCB